Skupom „Održivo korišćenje zemljišta” obeležena Međunarodna godina zemljišta

Prošle nedelje je, povodom obeležavanja Međunarodne godine zemljišta, održan naučno-stručni skup pod nazivom „Održivo korišćenje zemljišta“, u organizaciji Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i Srpskog društva za proučavanje zemljišta. Ova manifestacija okupila je veliki broj predstavnika relevantnih institucija, akademske i poslovne zajednice, sa ciljem promocije značaja zemljišta i njegovog održivog korišćenja. Svoj doprinos skupu dali su stručnjaci koji se bave upravljanjem zemljišnim resursima u Republici Srbiji, ali i stručnjaci nekoliko međunarodnih organizacija.

U panel diskusiji na temu „Odgovorno upravljanje zemljištem uz primenu savremenih tehnologija“, kompaniju Victoria Group predstavljao je Nikola Vujačić, direktor operacija. On je istakao važnost saradnje agroindustrije sa poljoprivrednim proizvođačima, značaj vršenja analize zemljišta za odgovorno bavljenje poljoprivredom, kao i predstavio napore kompanije na permanentnoj edukaciji proizvođača o principima sledljivosti i „preciznoj“ poljoprivredi zasnovanoj na primeni savremenih znanja i tehnologija.

Na skupu je doneta Deklaracija o zemljištu, kao doprinos naše zemlje međunarodnoj inicijativi Ujedinjenih nacija, čime je poslata poruka da u Srbiji na očuvanju zemljišta rade i sarađuju svi učesnici koji ga proučavaju, upravljaju njime ili ga koriste. Ujedinjene nacije su 2015. godinu proglasile Međunarodnom godinom zemljišta kako bi se na globalnom nivou podigla svest o zemljištu kao neobnovljivom prirodnom resursu sa višestrukom ulogom od ključne važnosti za život na planeti.

Skupom „Održivo korišćenje zemljišta” obeležena Međunarodna godina zemljišta
Skupom „Održivo korišćenje zemljišta” obeležena Međunarodna godina zemljišta