Victoria Group na forumu "Hrana za Evropu" o srpskoj agroprivredi

Uvođenje standarda i vertikalno integrisanje poljoprivrede je imperativ za razvoj domaće agroprivrede i njeno pozicioniranje na tržištu Evropske unije, jedan je od zaključaka prvog dana foruma „Hrana za Evropu“. Ovaj poljoprivredni forum, šesti po redu, održava se u Vršcu 4. i 5. novembra, u organizaciji Ekonomskog instituta i Društva agrarnih ekonomista Srbije, uz učešće predstavnika vlade i resornih službi, naučne zajednice, poljoprivrednih i prehrambenih kompanija.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, Branislav Nedimović, u svom uvodnom izlaganju podvukao je značaj rada na povećanju skladišnih i prerađivačkih kapaciteta, kao i usmerenosti agrarnih mera i alata prvenstveno na sektore u kojima Srbija može biti konkurentna. Kao jedan od mehanizama za unapređenje kvaliteta i konkurentnosti na domaćem i međunarodnom tržištu naveo je uvođenje oznake kvaliteta za proizvode koji su višeg kvaliteta i od domaćih sirovina. Ministar je ujedno najavio da će u sledećoj godini sredstva iz IPARD fondova biti dostupna za korišćenje.

Goran Borčak, komercijalni direktor kompanije Victoria Logistic, članice Victoria Group, na panelu „Srpska agroprivreda viđena očima menadžera“ istakao je da je za podizanje konkurentnosti domaćeg agro sektora i povećanje poljoprivredno-prehrambenog izvoza ključno povezivanje primarne poljoprivredne proizvodnje i prerađivačke industrije i uspostavljanje sistema kvaliteta.

„Važnost uvođenja standarda prva je prepoznala prerađivačka industrija, ali sada je u fokusu standardizacija i upravljanje kvalitetom u primarnom sektoru, pošto praćenje kvaliteta proizvoda zapravo počinje još na njivi. Victoria Logistic prati aktuelne trendove u standardizaciji i zahteve tržišta, tako da u proces sertifikacije uključujemo sve veći broj naših partnera od kojih otkupljujemo soju i suncokret. Kroz dugoročna partnerstva i planiranje poljoprivredni proizvođač može da računa na siguran plasman, a prerađivač na stabilnost u isporuci sirovina odgovarajućeg kvaliteta“, izjavio je Goran Borčak.

Prvog dana Foruma održani su paneli o agrarnoj politici, unapređenju srpske agroprivrede, poljoprivredi u svetlu evrointegracija i pitanju vlasništva nad poljoprivrednim zemljištem, dok će drugi dan biti posvećen temi bezbednosti hrane.

Victoria Group na forumu "Hrana za Evropu" o srpskoj agroprivredi
Victoria Group na forumu "Hrana za Evropu" o srpskoj agroprivredi