Saopštenje za javnost

Povodom netačnih informacija, koje su se pojavile u nedelju 24. februara 2013. godine, da je Veterinarski zavod Subotica ugrozio bezbednost i zdravlje građana, kompanija Victoria Group obaveštava javnost da:

• Veterinarski zavod Subotica ne proizvodi stočnu hranu sa mesnim koštanim brašnom. Ovaj sastojak se isključivo upotrebljava za proizvodnju hrane za kućne ljubimce (psi i mačke), što se može videti na deklaracijama i ostalih proizvođača hrane za kućne ljubimce, a u skladu sa Zakonskom regulativom (Član 16 i Član 43-45 Pravilnika o TSE, objavljenom u Službenom glasniku 96/2010).

• Mesno brašno koje je iz Evropske unije uvezao Veterinarski zavod Subotica nije kravljeg već ćurećeg porekla.

• Svi sastojci koje Veterinarski zavod Subotica koristi u proizvodnji, bilo da su domaćeg porekla ili iz uvoza, prolaze stroge procese interne kontrole kvaliteta kao i inspekcijske kontrole i poseduju svu prateću dokumentaciju, uključujući i onu o poreklu robe.

Za sve navedene informacije postoji jasna i dostupna dokumentacija, kako kompanijska tako i nadležnih republičkih inspekcija. Izveštaj Republičke veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srbije od 31.12.2012. godine potvrđuje naše navode o ispravnom korišćenju sirovina u proizvodnji hrane za životinje.

Veterinarski zavod Subotica poslujući u skladu sa zakonskim propisima Republike Srbije, ni na koji nacin nije ugrozio niti ce ugrožavati bezbednost svojih proizvoda i sigurnost građana Srbije.

Veterinarski zavod Subotica, kao i sve članice Victoria Group, posluje po najvišim svetskim standardima i u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima Republike Srbije, kako u pogledu samih procesa poslovanja tako i u pogledu kvaliteta proizvoda. Proizvodni procesi u ovoj kompaniji odvijaju se u skladu sa: ISO standardima, GMP+, IFS, HACCP, a proizvodi se izvoze na tržište Evropske unije, zemalja CEFTA i Rusije.

Victoria Group u svojih deset kompanija članica zapošljava 1800 zaposlenih, u poslednjih deset godina poslovanja kompanija je investirala u Srbiji preko 200 miliona evra, sarađuje sa 40.000 poljoprivrednika preko 300 kooperanata, otkupljuje sirovine od domaćih proizvođača sa oko 200.000 hektara zemlje, a zatim proizvode višeg stepena prerade izvozi na čak 40 tržišta širom sveta, od kojih je većina u Evropskoj uniji. Svi porezi i doprinosi uplaćuju se redovno u budžet Republike Srbije. Takođe, celokupna radna snaga, kako direktno zaposlenih tako i široki krug dobavljača, angažovan je na teritoriji Srbije. Svake godine Victoria Group predfinansira primarnu poljoprivrednu proizvodnju Srbije sa preko 100 miliona evra, kao podršku farmerima za setvu.